De WachtVerzachter


Meneer X is het wachten beu. Hij voelt zich steeds machtelozer. Al een tijdje zit hij op deze bank. Hij voelt zich namelijk steeds somberder en angstiger worden en zoekt contact met de huisarts. Hij komt op een wachtlijst voor psychische hulp. Maar die hulp laat voorlopig op zich wachten. Meneer X gaat zich nog slechter voelen. Herken jij je in de situatie van meneer x en wacht jij ook op hulp voor jouw psychische klachten? Dan willen we je graag nader kennis laten maken met de WachtVerzachter.

De WachtVerzachter is er niet alleen voor mensen die op een wachtlijst staan. We willen je ook graag ondersteunen na(aast) je behandeling. Ook wanneer je je regelmatig angstig voelt, last hebt van sombere gedachten en wanneer je merkt dat dit van invloed is op je dagelijks leven ben je van harte welkom.

Wat is de WachtVerzachter?

De WachtVerzachter is een project bedacht door Saskia als tussenoplossing voor de als maar langer wordende wachttijden in de GGZ. Uit ervaringsdeskundigheid is bedacht om een project op te zetten om hen te ondersteunen die het hard nodig hebben tijdens het wachten. Samen met Liane Wolfert van Bureau LWPC is dit voor het eerst in de gemeente Dronten tot stand gekomen. De WachtVerzachter brengt ervaringsdeskundigen en deelnemers bij elkaar voor een luisterend oor, samen een wandeling maken of een steuntje in de rug.

 


In Utrecht is een speciale jongereneditie van de WachtVerzachter van start gegaan. Dit initiatief richt zich op ondersteuning van Utrechtse MBO/HBO/WO- studenten en andere jongeren die kampen met psychische kwetsbaarheid. Deelnemers worden daarbij gekoppeld aan ervaringsdeskundigen, zodat het echt een initiatief voor en door jongeren wordt.

Er is binnen de WachtVerzachter Utrecht speciale aandacht voor de opleiding en begeleiding van ervaringsdeskundigen.

Lees meer over de jongereneditie van de WachtVerzachter via deze link.


In de praktijk: De Wachtverzachter biedt een extra helpende hand

WachtVerzachter helpt mensen die op welke manier dan ook even een extra helpende hand nodig hebben om weer structuur aan te brengen in hun leven. Kern van de aanpak is de koppeling aan een ervaringsdeskundige. “Dit concept kan ook binnen de jeugdzorg waardevol zijn, maar we gaan niet zitten op de stoel van de behandelaar.”

Saskia Schurman, zelf ervaringsdeskundige, stond een jaar lang op een wachtlijst nadat ze zich had gemeld bij huisarts en GGZ.

“Letterlijk op die bank zitten en moeten wachten totdat je geholpen wordt was voor mij de aanleiding om dit initiatief te nemen”, vertelt ze.

“Ik heb alles geprobeerd, werkgroepen, een taskforce, maar het bleef maar bij praten, praten en nog eens praten. Niemand zei tegen me: ‘goed dat je die stap hebt genomen, we gaan je helpen.’  Op die bank zitten en wachten, dat hakt er diep in. Los van de hulp die niet komt verlies je je rol als moeder, als echtgenote, als werkneemster. Dat was voor mij het zwaarst. Ik ging alleen ’s nachts naar buiten om met de hond te wandelen, overdag kwam je immers mensen tegen, dus ik durfde geen boodschappen meer te doen, geen visite te ontvangen, mijn kinderen niet meer naar een club te brengen. Daardoor gaat het alleen maar slechter met je.”

 

Lees het volledige artikel via voordejeugdenhetgezin.nl!


Subsidie voor ondersteuning mensen die wachten op psychische hulp

Swifterbant • Woensdag 2 februari 2022 | 17:04

Bureau LWPC uit Swifterbant krijgt dit jaar een subsidie van bijna 70.000 euro voor het project De Wachtverzachter. Dit project biedt ondersteuning aan mensen die lang moeten wachten op psychische hulp.

Het project krijgt subsidie van de gemeente, omdat het aantal inwoners van Dronten met ernstige psychische aandoeningen groot is. En de gemiddelde wachttijd voor iemand met een depressie is al snel twintig weken, vertelt Isabelle Dekker van Bureau LWPC. Wachttijden kunnen de problemen vergroten.

De Wachtverzachter biedt hulp door een persoon die in afwachting is van psychische hulp te koppelen aan een ervaringsdeskundige. Ook organiseerde het project in oktober een evenement waarbij jongeren elkaar konden ontmoeten.

Bron: omroepflevoland.nl


<p>Paul Blokhuis</p>

Staatssecretaris Blokhuis: „Ik wil de WachtVerzachter in Dronten met ere noemen”

Gepubliceerd in de Drontenaar


De WachtVerzachter doet mee aan Last Man Standing 2021!

Last Man Standing is een uniek evenement waarbij we samen met honderden anderen 3 uur lang op een paal of verhoging gaat staan! Het doel is zoveel mogelijk geld ophalen om psychische problemen bij jongeren te voorkomen en hen die er last van hebben te ondersteunen. En dat is nu, meer dan ooit, hard nodig! Steun jij ons?

Het was een daverend succes! Lees via deze link een artikel over deze actie van Flevopost.


De WachtVerzachter: iedereen heeft baat bij contact en aandacht

“Sinds het begin van dit jaar kunnen inwoners van de gemeente Dronten een beroep doen op ervaringsdeskundigen via De WachtVerzachter. Of het nu gaat om iemand die wacht op een GGZ-behandeling, iemand die behoefte heeft aan een luisterend oor of iemand die na een ggz-behandeling behoefte heeft aan uitbreiding van zijn of haar sociaal netwerk; de WachtVerzachter brengt belangstellenden en ervaringsdeskundigen bij elkaar. Doel: het welzijn van mensen te vergroten door het dagelijks leven wat aangenamer te maken, op een laagdrempelige manier. ‘Het begint uiteindelijk bij menselijk contact en aandacht.’”

Lees het hele artikel via deze link!

 
Mijn blog Hart vol ervaring
Nu meedenken
Nieuwsbrieven
Vorige blogs