Nieuwsbrief Mind

                                                                  Nieuwsbrief 20 mei 2020

MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid is dé koepel van cliënten- en familieorganisaties in de ggz en behartigt de belangen van één miljoen mensen die jaarlijks gebruik maken van de ggz. Samen werken we aan het verbeteren van de psychische gezondheid in Nederland. 

 

De ontwikkelingen in de coronacrisis volgen elkaar snel op. We merken allemaal de invloed op het dagelijks leven en op de gezondheidszorg. Daarom sturen we voorlopig (zo mogelijk) elke week een NieuwsFlits (of uitgebreidere nieuwsbrief) om je te informeren over belangrijk en/of interessant nieuws vanuit MIND.


Handreiking voor het heropenen van zelfregiecentra en andere algemene voorzieningen

   

Zelfregiecentra, inloophuizen, buurthuizen en soortgelijke voorzieningen kunnen vanaf 1 juni hun deuren weer openen voor een beperkte groep mensen (maximaal 30) en met regels ten aanzien van afstand en hygiëne. MIND heeft hiervoor met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Valente een ‘Handreiking heropening algemene voorzieningen’ opgesteld.

Lees verder


Oproep aan iedereen die betrokken is bij de begeleiding van kinderen

   

De komende periode leven we met het corona-virus. We zoeken naar een nieuwe balans: hoe kunnen we goed samenleven én gezond blijven? De partners in Zorg voor de Jeugd doen een oproep. We vragen iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling en begeleiding van kinderen om vijf principes te hanteren.

Lees verder


Onderzoek onder MIND ggz-panel: klachten nemen toe, zorg blijft achter

   

Bijna 65% van de mensen die al psychische klachten ervoeren vóór de uitbraak van het coronavirus zien hun klachten toenemen. Dit is meer dan in het eerste onderzoek dat MIND eind maart hield. Toen gaf de helft aan meer klachten te ervaren.
Ten opzichte van het onderzoek in maart is bij een groter deel wel een vorm van hulpverlening op gang gekomen. 

Van 60% de vorige keer, geeft in het huidige onderzoek 23% van de cliënten aan geen hulp te ontvangen. Veel van de hulpverlening vindt plaats via beeldbellen. Bij het overgaan naar andere vormen van hulpverlening, kreeg slechts de helft van de cliënten inspraak in de vorm.

Lees verder


Goede zorg hard nodig bij ernstige psychische aandoeningen en verslavingsproblematiek

   

Onlangs is het rapport State of the Art Ernstige Psychiatrische Aandoeningen en Verslaving verschenen.


Jaarlijks hebben 100.000 cliënten in de verslavingszorg en/of ggz te maken met een psychische aandoening en een comorbide verslaving.

 

De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:

 

• Aandacht voor de combinatie van psychische aandoeningen en verslaving is urgent;

• Meer screening van comorbiditeit met gevalideerde instrumenten is noodzakelijk;

• Professionals hebben behoefte aan goede richtlijnen, actieplannen en deskundigheidsbevordering;

• Cliënten willen geïntegreerde behandelingen, meer expertise van ervaringsdeskundigen en nazorg.

 

Bekijk hier het rapport


Medewerkersnetwerk voor mensen met psychische aandoeningen bevordert diversiteit en inclusie

   

Een medewerkersnetwerk is een goed instrument voor het bespreekbaar maken van psychische aandoeningen op de werkvloer. Dit blijkt uit onderzoek van Samen Sterk zonder Stigma. Aukje Smit interviewde in opdracht van Samen Sterk zonder Stigma alle netwerken die op het moment van het onderzoek bekend waren in Nederland. Ze nam 23 (groeps)interviews af met vertegenwoordigers van elf medewerkersnetwerken, de werkgever (veelal een HR-professional of HR-directeur) en de ondernemingsraad. Lees verder


Saskia Schurman genomineerd voor Gouden Bezem

   

Ervaringsdeskundige en oud-cursist van onze Leergang Maatschappelijk Ondernemen Saskia Schurman is één van de vijf genomineerden voor de Gouden Bezem. Deze onderscheiding is voor moedige en creatieve professionals in het sociaal domein. Vijf jaar geleden was zij afgeschreven door de systeemwereld op alles wat ze niet zou kunnen met haar “beperkingen”. Maar meedoen met de maatschappij wilde ze juist wél! Op haar eigen wijze heeft ze weer zin kunnen geven aan haar leven, waarin zowel werk als vrijwilligerswerk de basis zijn.

“Vanuit mijn eigen ervaring denk en schrijf ik graag mee over de uitdagingen die we in de geestelijke gezondheidszorg hebben. Daarbij vraag ik expliciet aandacht voor het “mensperspectief”, het praten mét, in plaats van over mensen, en probeer ik op ludieke wijze de kloof tussen het beleid en de praktijk zichtbaar te maken. Samen nadenken over ‘wat was ook alweer de bedoeling’!”

Nieuwe Bezems is een landelijke beweging die ervoor zorgt dat er weer met gezond verstand gedacht en gewerkt wordt in het sociale domein. Dit wordt samengedaan met een community van changemakers – Nieuwe Bezems – die werkzaam zijn in het sociaal domein. De Nieuwe Bezems willen daarmee het geluk van zorgvragers weer vooropzetten.

Op 26 mei, tijdens het Online Inspiratievent Gezond Verstand in het Sociale Domein wordt deze award uitgereikt. Kijk voor meer informatie en tickets op www.nieuwebezems.com.


Kun je gemakkelijk bij je medische gegevens?

   

MIND is heel benieuwd wie er gebruik maakt van een Klantportaal of Patiëntportaal via een zorgaanbieder of van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Een persoonlijke gezondheidsomgeving is een website of app, waarin je informatie over je eigen gezondheid bij kan houden. Via het ophalen van ervaringen kunnen we werken aan het verbeteren van de PGO en het gebruik ervan.  
Doe je mee? 

Via deze link kun je direct de vragenlijst invullen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten en de antwoorden worden anoniem verwerkt.

Ook naasten worden van harte uitgenodigd om ervaringen te delen. De vragenlijst is beschikbaar tot 22 mei.


Toolkits Samen beslissen

   

Een goede behandeling kies je in samenspraak met je hulpverlener en je naasten. Samen beslissen is echter niet overal vanzelfsprekend, blijkt uit een peiling onder 880 leden van het MIND ggz-panel. 88% geeft aan dat het belangrijk is om samen te beslissen over de zorg, terwijl ruim 46% nog nooit expliciet met zijn of haar behandelaar hierover heeft gesproken.

Om cliënten en hun naasten te helpen heeft MIND ‘Toolkits Samen Beslissen’ gemaakt, die horen bij bepaalde aandoeningen. Deze zijn nu beschikbaar voor bipolaire stoornissen, depressie en alcoholproblemen. 

Lees verder


Luisterend oor bij seksueel geweld

   

De lockdown is voor vrouwen soms gevaarlijker dan het coronavirus. Project Speak Now heeft in deze coronatijd een filmpje gemaakt voor slachtoffers van seksueel misbruik of geweld. De ervaringsdeskundigen van Speak Now bieden een luisterend oor.

 

Bekijk hier het filmpje


In het kort…
 
  • MIND in beeld: Samen met Stichting Out of the Box TV en Blokmakers heeft MIND een aantal video’s gemaakt van medewerkers van MIND. Zij vertellen over hun werk bij MIND of MIND Korrelatie en ook over wat deze coronatijd met hen persoonlijk doet. Aan het woord zie je Rimmert, Iris, Kirsten, Marjan, Lotte, Katinka, Christien, Sander en Ben. En er volgen nog meer interviews. Bekijk ze allemaal via ons Youtubekanaal onder ‘MIND in Beeld’
  • Psychose Awareness Week: In de week van 18 tot 24 mei zullen er in het kader van ‘Psychose Awareness Day’ elke avond om 20.00 uur live gesprekken met (ervaringsdeskundige) experts uitgezonden worden via het Youtube kanaal van PsychoseNet. Lees verder 
  • Trainingen PGO Support: Vanaf 1 juni organiseert PGO Support weer op kleine schaal een aantal cursussen. Uiteraard houden zij zich hierbij aan alle actuele richtlijnen en adviezen van het RIVM. Deelnemers kunnen dus met een gerust hart het kantoor of een van de andere cursuslocaties bezoeken. Klik hier voor actuele cursusinformatie.

 
Mijn blog Hart vol ervaring
Nu meedenken
Nieuwsbrieven
Vorige blogs