… werkt uit ervaring

Gevraagd: slimme meter om het energieverbruik om de chaos in je hoofd goed te reguleren.

Maar ja, wie ga je daarvoor bellen? Ik denk dat ik het voornamelijk bij mezelf, bij mijn eigen trucjes moet gaan zoeken. Laat ik maar eens omgekeerd beginnen, en mijn eigen handleiding hiervoor schrijven:

 

Mijn basis

Medicijnen zorgen voor een verlengde afgifte van “iets van een focus”, “iets van concentratie”, “minder rebounds” en “iets van een energiebalans gedurende de (werk)dag”. Maar ook om aan het begin van de avond weer de nodige rust in mijn hoofd te brengen, omdat ik mijn dag steeds weer opnieuw beleef en de daarbij behorende prikkels opnieuw voel.

Mijzelf afvragen hoe welk pilletje nou weet waar hij moet landen in mijn hoofd heb ik maar naast mij neergelegd. Net als het afbouwen! De basis van medicijnen heb ik echt nodig, en dat is ervaringsdeskundig bewezen, om op eigen wijze mee te kunnen komen in de maatschappij en in mijn eigen wereld.

 

Mijn inzicht

Ik weet inmiddels al veel over mijzelf, mijn gedachten en mijn daarbij behorende gedrag, door het bekende “een ezel stoot…”, “waar was ik ook alweer mee bezig” en het letterlijk duizend keer “lopen van het kastje naar de muur” (“evidence-based practice”). Ook manlief geeft wat verbeterpunten aan, door zijn lieve weerwoorden, altijd met liefde en geduld.

De huishoudelijke hulp is ook behendig met stofzuiger en dweil in de slalom, vooral in mijn werkkamer, en weet inmiddels ook dat het stapeltje papier dat óp de papiervernietiger ook dóór de papiervernietiger mag.

Ik heb veel boeken gelezen, van oorzaak tot gevolg. Ik heb maandelijks professionele begeleiding. Ik ben lid van een facebook groep waarin de herkenning van elkaars talent vaak hilarisch is. Mede daarom denk ik niet in beperkingen en diagnoses, maar in talenten en mensen. Heel verfrissend!

 

Mijn tips en trucs

De afgelopen jaren heb ik mijzelf veel trucjes aangeleerd, zodat ik met meer zelfvertrouwen in het leven sta (en niet steeds “sorry” hoef te zeggen).

 

 • Ik sta minstens 2 uur vroeger op dan ik weg moet; het bijkomen van een zware nacht met een diepe en intense slaap met veel nachtmerries is essentieel om goed aan de dag te beginnen.
 • En dat ik mij dan nog moet haasten om op tijd te komen is een gegeven.
 • Mijn werkkamer is een chaos, maar wel een zodanige chaos dat ik er goed in kan werken. Ik heb besloten dat dit voor mij verder geen issue is.
 • Een hoofd vol chaos en stress? Moos, mijn hond, aanlijnen en gaan wandelen op de dijk in Almere Haven. Water (in dit geval het Gooimeer) associeer ik met rust en kalmte.
 • Afspraken aan het eind van de week, en dan vooral in de avond, hoef ik niet meer te maken. Mijn lichaam en geest zijn dat zo moe, dat ik zelfs een concert van Rob de Nijs niet meer aankan. En afspraken maken en dan weer te moeten afzeggen is een nare bezigheid die veel (onnodige?) stress geeft. Evenals afspraken forceren overigens.
 • Moet ik naar een onbekende plek, zakelijk of privé, dan kijk ik vast op Google street view hoe deze er uit ziet. Ook regel ik dat ik weet waar ik moet parkeren en hoe het ontvangst bij de deur is. En hoe ik dat regel? Ik bel op, ik leg uit wat ik nodig heb om er te komen, en waarom dat zo is. Eigenlijk is er altijd begrip en denkt men mee. Ooit bij een workshop van 113 online, hadden ze zelfs mijn parkeerplaats afgezet met linten en een persoonlijk welkom!
 • Eten koken kan ik inmiddels prima, alleen de keuken achteraf opruimen (“het lijkt wel of er een bom is gevallen”) is weer ingewikkeld. Ik probeer dus tussendoor veel op te ruimen en weg te gooien, en manlief is zo lief om hierin mee te denken en doen!
 • Afwasmachine goed inruimen dat lukt niet, dat doe ik dus ook niet.
 • Als ik in een grote zaal binnenkom, zorg ik dat ik altijd op een hoekje kom te zitten, met mijn gezicht naar de mensen toe en met zicht op de uitgang. Met een lach en vraag, of gewoon op tijd binnen komen, lukt mij dat altijd!
 • “Ik moet er even over nadenken, ik kom er morgen op terug”, “kan je dat voor mij op de mail zetten, dan kom ik daar op terug”, voorkomen mijn impulsief en (over) enthousiast reageren.
 • Een mail lezen die mij als primaire reactie boosheid, verdriet of ander ongenoegen oplevert, laat ik nu zeker 24 uur liggen, zodat mijn emotie wat gezakt is, en ik er wellicht anders (beter?) op kan antwoorden.
 • Onbekende, anonieme of privé telefoonnummers neem ik niet op, die beslissing geeft mij bij voorbaat al heel veel rust.
 • In een supermarkt loop ik mijn eigen route, en laat ik mijn winkelkarretje ergens op een centrale plek staan. Zo kan ik ten alle tijden soepel uitwijken voor andermans winkelkarretjes, vakkenvullers en groepjes die zo nodig in het pad moeten vergaderen.
 • Ik loop nooit alleen door een druk winkelcentrum, het kan mij zo maar overkomen dat ik in paniek raak. Er is altijd iemand bij mij die weet hoe ik in paniek kan reageren en weet hoe hij of zij het beste kan handelen.

 

Al die inzichten en tips en trucs leveren natuurlijk veel op, maar kosten ongelooflijk veel energie. Sommige dingen zijn al zo in mijn leven ingesleten dat ze automatisch gaan, en bij andere dingen moet ik meer investeren om iets te doen of te laten. Dat is wel iets wat voortdurend in mijn hoofd aanwezig is, en wat bepaalde lichamelijke sensaties steeds weer activeert.

 

Daarvoor heb ik dus die slimme meter nodig….

2 Responses to Gevraagd: slimme meter om het energieverbruik om de chaos in je hoofd goed te reguleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 
Mijn blog Hart vol ervaring
Nu meedenken